Scout Raporu: Güven Yalçın


Beşiktaş, Bayer Leverkusen alt yapısının önemli potansiyellerinden biri olan ve önümüzdeki ay Avrupa Şampiyonası’nda mücadele edecek Türkiye U19 milli takımımızın hücumdaki en etkili kozu Güven Yalçın’ı kadroya kattı. Güven nasıl bir oyuncu sorusuna onu değerli kılan ve geliştirmesi gereken özellikleri ifade ederek cevap vermeye çalışacağım.

Alman futbol kültürünün içerisinde olmasının verdiği avantajla henüz 5,5 yaşındayken Leverkusen alt yapısına girmiş ve o günden bu yana yaklaşık 14 yıldır futbol eğitimine orada devam etmiş Güven. Dört yıl önce yani 15 yaşındayken Leverkusen kendisi ile 4 yıllık profesyonel sözleşme imzalamıştı. O kontrat bu yaz itibariyle sona erdi. Geçtiğimiz yıllarda bir röportajında kısa vadede Türkiye’ye gelmek gibi bir planının olmadığını belirtse de ‘üç büyüklerden teklif gelirse’ denildiğinde ‘o zaman başka tabii ki…’ şeklinde yanıt vermişti. Temmuz ayı içerisinde gerçekleşecek U19 Avrupa Şampiyonası’nı bekleyip, o vitrinde yer aldıktan sonra bir karar vermesi beklenen oyuncun transferini şu anda neticelendirmek bir transfer başarısı. Önümüzdeki yıllarda yabancı kontenjanı kuralının kuvvetle muhtemel revize edilip bu sayının tekrar azaltılacak olması dolayısıyla da anlamlı bir hamle gibi gözüküyor.

Güven, esasen bir hücum jokeri olarak nitelendirilebilir. Santrfor, ikinci forvet, sol-sağ kenar forvet pozisyonlarında oynayabilen bir oyuncu. Stili ve özellikleri itibariyle de antrenörünün elini taktiksel esneklik açısından kuvvetlendirebilen bir profil. Hem kulüp takımında hem de milli takımda santrforun yanı sıra ağırlıklı olarak sol kenar forvet olarak kullanılıyor. Bilhassa milli takımda Vedat İnceefe sürekli sol kenar kullanmayı tercih ediyor. Leverkusen’de de asıl başarılı olduğu formasyon ise santrforun yanında serbest forvet rolü. Detaylarına zaten anlatacağım ama baştan şunu söylemeliyim ki tek santrfor oyunundan ziyade sol kenar forvet veya ikili forvet kombinasyonlarında gezen forvet olarak daha değerli bir oyuncu olacaktır. Fiziksel ve teknik anlamda tek santrfor oyununu oynayabilecek yeteneğe sahip olmasına rağmen bazı zihinsel ve taktiksel tercihleri nedeniyle kenar forvet veya ikinci forvet rollerine daha uygun.

Fiziksel Özellikler

Güven 1.84 boyu, kuvvetli beden yapısı ile vücut vücuda temasta gayet iyi. Özellikle üst bacak ve kalçasının güçlü olması ona ikili mücadelelerde avantaj sağlıyor. Sırtı dönük top aldığında top ile rakip arasına çok iyi giriyor ve bu sayede çok iyi top saklıyor. Bu kuvveti sayesinde şarj alsa da çok etkilenmiyor. Tabii bu kuvvetli ve nispeten kalın vücut yapısı çabukluğunu etkiliyor. Kısa mesafede ilk adımlamalarda ve ani dönüşlerde ağır kalabiliyor. Ancak mesafe uzadıkça ivmelenebiliyor ve süratini artırabiliyor. Sıçrama konusunda kötü olmamakla birlikte dayanıklılık ve enerjiyi doğru kullanma problemi nedeniyle zaman zaman yüksek topa çıkma konusunda tembelleşebiliyor. Keza dayanıklılığı da fena değil ancak topla fazla oynama arzusu ve rakip ile sürekli vücut temasına girmeyi sevmesi ekstra efor sarf etmesine ve çabuk yorulmasına neden olabiliyor. Bu hususta şu ortaya çıkıyor ki saha içi aksiyonlarını doğru ayarlayarak enerjisini doğru kullanma konusunda gelişim kaydetmeli.

Taktiksel-Zihinsel Özellikler

Özgüven, cesaret ve kararlılık gibi mental özelliklerinin iyi olması onu saha içinde cesur ve rahat hareket edebilen bir oyuncu kılıyor. Topla buluştuğunda özgüveni yüksek beden dili hem o futbolcu hem de takım arkadaşları için ciddi anlamda bir artı. Güven’de bu beden dili hemen göze çarpıyor. Bu mental özellikleri ‘tamam’ ama kenarda oynadığı zaman çalışkanlığının ve savunma kaygısının biraz daha yükselmesi gerek.

Oyunla alakalı hususlara gelince ilk göze çarpan böyle yetenekli ve özgüveni yüksek oyuncuların ekserisinin yaşadığı karar mekanizması sorunu. Yani topla ne zaman, nerede, nasıl, ne yapacağını belirleme hususu. Güven sürekli topa değmeyi seven, sürekli top almak isteyen ve bu konuda baskın olan bir karakter. Dolayısıyla ara ara topla fazla oynama ve top kaybı yapma sorunu yaşayabiliyor. Oyun ve saha görüşü ise fena değil. Saha içerisindeki boşlukları görüp, değerlendirebilme becerisi mevcut. Merkezde topla buluştuğunda savunmanın arasına, kenarda topla buluştuğunda ters kenara anahtar pas atabilme yetisi var. Bunda teknik becerisinin yanı sıra iyi bir oyun görüşüne sahip olmasının da etkisi var. Bu şu demek oluyor ki karar kalitesi iyileştirilirse iyi olan oyun görüşü onu öngörülmesi daha zor bir oyuncu kılar.

Topla oynamayı sevdiğini ve bu konuda fazla ısrarcı olduğunu belirtmiştim. Alt yapıda attığı gol sayısına veya daha fazlasına profesyonel seviyede de ulaşmak istiyorsa topsuz aksiyonlarını fazlalaştırmalı. Özellikle son dönemlerde topa temas etme hevesi yüzünden kaleden uzaklaşmaya başladı. Topla oynadığı sürelerden kısıp, topsuz hareketliliğini ve savunma arkası sprint sayısını artırmalı.

Teknik Özellikler

Genel itibariyle topa yatkınlığının iyi olduğunun söyleyebilirim. Topla ilk temas işini iyi yapabiliyor. Dripling konusunda gayet başarılı. Dar alanda ayak çabukluğu yüksek olmadığı için adam geçmekten ziyade fizik kuvvetinin verdiği avantajla çok iyi top saklarken, alan bulduğunda birebirde etkili olabiliyor. Rakibin üzerine cesurca gidebiliyor. Anahtar pas ve uzun pas becerisinin iyi olması onu bir forvet oyuncusu için önemli kılan özelliklerden bir tanesi. Bilhassa kenarda topla buluştuğu zaman ters kenara çok etkili toplar atabiliyor. Uzun şut tehdidi olan bir oyuncu. Sol kenarda oynadığı zaman içe çekip sağ ayağıyla yaptığı vuruşlar çok etkili oluyor. Baskın ayağı sağ olmasına rağmen sol ayağıyla şut atmaktan da kaçınmıyor. Cepheden gelen yüksek toplarda kafaya çıkma konusunda zaman zaman tembel davrandığını belirmiştim. Kenardan gelen yüksek toplarda da çok dominant bir yüksek top hakimiyeti olmasa da darbeli vuruşlar yapabiliyor.

Nasıl Kullanılmalı?

Değişen futbol ikliminde mühim hale gelen hususlardan bir tanesi de santrfor ve santrfor arkası oyuncuları haricinde merkez orta saha oyuncularından ve kenar oyuncularından beklenen gol katkısı. Özellikle kanat oyuncuları eski tip çizgiye paralel oynayan oyunculardan ziyade iç bölgelere devrilen, ceza sahası içerisine girip santrforu tamamlayan forvet özellikli tiplemelerden tercih ediliyor. Türk futbolunda eksikliği en net hissedilen oyuncu tiplerinden birinin de bu olduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda milli takımın kanat rotasyonunu oluşturan oyunculara (Arda Turan, Volkan Şen, Emre Mor, Hakan Çalhanoğlu, Cengiz Ünder, Serdar Gürler) baktığımızda benzer yapıda oyuncular olduğunu görmekteyiz. Topsuz hareketlenme becerisi ve skor katkısı dolayısıyla Cengiz’i ayrı bir yere koysak da temelde fiziksel yapısı ve sırtı dönük oynama eksikliği nedeniyle diğerleri ile benzeştiğini söylemek mümkün. Güven Yalçın yüzü dönük top taşıma kabiliyetinin yanı sıra sırtı dönük mobil olabilme, yüksek topa çıkabilme, top saklayabilme ve daha fazla geliştirmesi gerekmekle beraber kenardan ceza sahasına girip santrforu tamamlayabilme özelliği sayesinde fark yaratabilir. Bir dönem Colin Kazım bile birçok defosu olduğu halde sırf kanatta sırtı dönük mobil olabilme özelliği sayesinde Fenerbahçe, Galatasaray ve milli takımda iş görmüştü. Bu bahsettiğimiz rol kanat oyununu ülkemizde en iyi oynayan oyuncunun da Ryan Babel olduğunu belirtmekte fayda var. Takıma katıldığı günden bu yana tabela katkısının yanında oyun içi etkinliğiyle de ne kadar yararlı olduğunu anlatmaya gerek dahi yok. Dolayısıyla Güven’in eksikliklerini de gidererek bu rol üzerinde yoğunlaşması hem Beşiktaş hem de milli takım için bir ekstra opsiyon olmasını sağlayabilir. Zaten kendisi de beğendiği ve örnek aldığı oyuncular olarak net bir santrfor yerine Hazard ve Messi gibi ideal pozisyonu kanat olan oyuncuları zikrediyor.

Güven’in U19 milli takımıyla beraber Avrupa Şampiyonası için kampta bulunması ve Beşiktaş ile sezon başı kampını geçiremeyecek olması onun için büyük handikap. Aynı zamanda bu yıl Türkiye Kupası’nda yer alınmaması da düşünüldüğünde doğru bir kiralık formülü en mantıklı seçenek gibi duruyor. Geliştiriciliği neredeyse sıfır olan bir U21 Ligi’nde oynamaktansa profesyonel seviyede bir arenada bir yıl geçirmesi faydalı olacaktır. Beşiktaş ile anlaşmadan önce oyuncuyu isteyen kulüpler vardı. Bu kulüpler içerisinde ofansif ve genç oyuncuların gelişimine katkı sağlayan Hollanda takımlarının da olduğunu biliyorum. O takımlardan bir tanesine kiralanması sağlanabilir.

Raporda ifade ettiğim üzere onu farklı ve değerli kılan özelliklerini içeren bir kaç görüntü derledim.

Sırtı dönük bağlantı ve top saklama 


Anahtar pas - Uzun pas


Uzun şut



Yorumlar